WUR zet in op duurzamer vervoer en minder vervoersbewegingen

Veilig, gezond, duurzaam, bereikbaar en toekomstgericht. Dat zijn volgens de WUR de kernwoorden in haar Mobiliteitsvisie 2030. Wat staat er nog meer in?

Fiets is hét vervoermiddel van medewerkers en studenten

55 % van de WUR medewerkers die op de Campus werken en 72 % van de studenten komt met de fiets. De Gelderlander zegt dan ook “De fiets is hét vervoermiddel naar de Campus in Wageningen.”

Hoe gaan medewerkers en studenten naar de Campus? Grafiek van de site van de WUR.

Jaarlijkse CO2 reductie minimaal 2%

In de Mobiliteitsvisie 2030 heeft Wageningen University en Research vastgelegd dat ze de CO2 reductie jaarlijks met minimaal 2% wil verminderen. De praktische uitwerking is te vinden in de Uitvoeringsagenda Mobiliteit 2018-2022.

Een korte samenvatting staat op de site van de WUR: “Het mobiliteitsbeleid richt zich vooral op minder vervoersbewegingen: meer plaats- en tijdonafhankelijk werken door gebruik te maken van een mix van digitale middelen. Ook wordt de overstap naar duurzamer vervoer gestimuleerd: meer op de fiets en met de trein, en minder met de auto en het vliegtuig. Een derde punt is het verduurzamen van ‘fossiel’ vervoer, door maatregelen gericht op een efficiënt en groener wagenpark en het faciliteren van elektrisch vervoer.”

Tijd voor nieuwe mobiliteitsmeting?

Toch wordt al op Twitter gesignaleerd dat het tijd is voor een nieuwe mobiliteitsmeting. “Tussen 2012 en 2015 (laatste meting) daalde aandeel fietsers woon-werkverkeer medewerkers van 57% naar 52%, en steeg aandeel automobilisten van 32 naar 39%. ” We zijn dan ook nieuwsgierig naar het effect van de maatregelen, maar de positieve inzet is er.

Gebruikte links